Kysy koutsilta — vastauksia lukijoiden kiperiin kysymyksiin

Letkeää lauantaita toverit! Täräytin Instagramiin ja Facebookiin viime viikolla #kysykoutsilta -mahdollisuuden. Hyvinvointiaiheisia kysymyksiä sateli ihan mukavasti, kiitos kaikille niitä esittäneille! Tässä koostettuna kysymykset allekirjoittaneen vastauksilla höystettynä.

Haluaisin vihdoin alkaa liikkua säännöllisesti, en ole juurikaan liikkunut aiemmin. Millaista liikuntaa kannattaisi harrastaa? Ehdin treenaamaan noin 3 kertaa viikossa.

Loistava juttu, että aiot aloittaa säännöllisen liikunnan! Kolme liikuntakertaa viikossa on erinomainen määrä. Kaksi treeneistä voisi olla jotain peruskestävyyttä kohottavaa liikuntaa, esim. reipasta kävelyä, pyöräilyä tai uintia ”pitää pystyä puhumaan puuskuttamatta” -sykkeellä. Peruskestävyysliikunnasta voit lukea lisää tästä kirjoituksestani. Alkuun puoli tuntia kerralla riittää hienosti! Kun kunto alkaa kohota, määrää voi hiljalleen kasvattaa. Lisäksi kerran viikossa voit tehdä jotain lihaskuntoliikuntaa, esim. koko kropan kuntosaliharjoituksen tai kuntopiirin. Tässäkin kannattaa lähteä liikkeelle maltilla, hyvän pohjakunnon luomiseen keskittyen. Jos treeniohjelman koostaminen omatoimisesti tuottaa haasteita, ota ihmeessä yhteyttä. Katsotaan, miten voisin jeesailla!

Ketoilu (ketogeeninen ruokavalio), hitti vai huti?

Heh, tämä on mielenkiintoinen kysymys! Ketogeenisessä ruokavaliossa on siis kyse siitä, että hiilihydraattien nauttimista rajoitetaan rajusti, jolloin päivittäinen energiantarve tyydytetään proteiinilla ja etenkin rasvalla. Elimistö menee tällöin ketoosiin, jolloin aivot käyttävät glukoosin sijaan energianlähteenä ketoaineita.

Lyhyesti: en suosittele. Ketoilulla on toki saavutettu lupaavia tuloksia ainakin epilepsian hoidossa ja sitä on tutkittu myös tyypin 2 diabeteksen hoidossa. Myös monet somejulkimot hehkuttavat, että sen avulla pääsee nopeasti rantakuntoon. Ongelmana on kuitenkin dieetin haastava toteutettavuus pitkässä juoksussa: harva haluaa unohtaa pastan ja pitsan koko loppuelämäkseen.  Lisäksi useissa urheilulajeissa elimistö käyttää pääasiallisena energianlähteenään hiilihydraatteja. Suoritustehot loppuvat aika nopsaan, kun tankissa ei ole tilanteeseen sopivaa polttoainetta.

Kun jatkuvasti surffaillaan muotidieetistä toiseen, ei opita pysyviä ja sopivan joustavia tapoja, jotka tukevat hyvinvointia ja painonhallintaa niin arjessa kuin juhlassa. Ketoilun pitkäaikaisista vaikutuksista ei myöskään ole kunnollista näyttöä. Mm. suoliston mikrobisto voi kärsiä polyfenolien ja kuitujen puutteesta sekä runsas tyydyttyneen rasvan käyttö on riski sydämelle ja verisuonille. Näitä seikkoja kannattaa punnita vakavasti ja tarkastella ruokatrendejä kriittisten kakkuloiden läpi.

Työpäivän jälkeen ei millään jaksaisi lähteä treenaamaan. Mikä avuksi?

Ensi alkuun kannattaa tarkistaa, olethan nukkunut riittävästi ja syönyt tarpeeksi päivän aikana. Jos univaje painaa ja energiatasot ovat matalat, ei liikuntakaan maistu. Jos nämä seikat ovat kunnossa, liikkeelle lähtemisestä on hyvä tehdä mahdollisimman helppoa. Merkkaa kalenteriin etukäteen viikon treenit, niin niihin sitoutuu paremmin. Pakkaa jo edellisenä iltana liikuntakamppeet valmiiksi ja mieti, millaisen välipalan haukkaat ennen treeniä. Tarvittaessa sovi liikuntatärskyt kaverin kanssa, jolloin kynnys treenien skippaamiseen kasvaa entisestään. 😉 Myös ”kaikki on kotiinpäin” -ajattelua kannattaa harjoittaa: lyhytkin liikuntatuokio on ehdottomasti tyhjää parempi! Lisää vinkkejä löytyy tästä blogipostauksestani.

Jos ei syö kalaa, mistä saisi kätevästi omega3-rasvahappoja?

Hyviä kasvikunnan lähteitä ovat pellavaöljy ja pellavansiemenrouhe, kuoritut hampunsiemenet ja hampunsiemenöljy, saksanpähkinät, chiansiemenet ja vanha kunnon rypsiöljy. Etenkin pellavansiemenet keräävät itseensä raskasmetalleja, joten niihin liittyviä käyttörajoituksia kannattaa noudattaa. Myös siementen monipuolinen nautiskelu on fiksua. Öljyissä raskasmetalleja on huomattavasti vähemmän.

Jos on nukkunut tosi huonosti mutta haluaisi mennä treenaamaan, millaista liikuntaa kannattaisi harrastaa?

Kevyttä ja palauttavaa liikehdintää. Kävely, kehonhuolto tai vaikka kevyt jooga ovat hyviä vaihtoehtoja.

Haluaisin vähentää lihansyöntiä. Mitä tilalle?

Pienistäkin kaupoista löytyy nykyään mahtavasti vaihtoehtoja lihalle! Omat suosikkini ovat tofu, Nyhtis, Härkis, Muru kaurajauhis, Yosan Oat Block sekä kaikenlaiset pavut! Kannattaa googletella hyviä reseptejä, sillä harva näistä maistuu kovin hääppöiselle kylmänä suoraan paketista. Satsaa siis maustamiseen ja lisukkeisiin!

Salaatti tökkii. Onko sitä pakko syödä?

Ei välttämättä. Kasviksia on helppo ujuttaa ruokavalioon aika huomaamattomasti! Sosekeitot, uunijuurekset ja wokit ovat aivan hyviä vaihtoehtoja! Porkkanaa, kurkkua, kirsikkatomaatteja ja omenalohkoja on myös kätevä dippailla välipalaksi esim. hummukseen tai jogurttipohjaiseen dippiin. Jos olet smoothieiden ystävä, babypinaatti on kiva ja sangen mieto lisä hedelmien ja/tai marjojen kaverina!

Parhaat treenaamiseen/ravintoon liittyvät kirjavinkit?

Ai että, tämä on hyvä! Jotta lista ei kasvaisi kilometrin mittaiseksi, tässä muutamia tarkoin valittuja loisto-opuksia: Juha ”Lihastohtori” Hulmin Lihastohtori I ja II. Timo Kettusen Miksi syömisestä tuli niin hankalaa? Ärtyvän suolen kanssa kamppaileville ehdoton teos on Leena Putkosen Superhyvää suolistolle! Patrig Borgin Tunne nälkä! Syö intuitiivisesti, saavuta tuloksia. Kokeneemmille treenaajille huippua luettavaa on Tuomas Rytkösen Voimaharjoittelun käsikirja. Ja vielä bonuksena mainittakoon Joni Jaakkolan Väkevä elämä, koska kova.

Erinomaisia kysymyksiä kaiken kaikkiaan, toivottavasti myös vastauksista oli hyötyä ja iloa! Otetaan jossain vaiheessa uusiksi. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *